Το μέλλον του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα στο πλαίσιο της επιχειρούμενης ενοποίησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου,  προκαλεί την αντίδραση της  τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράζεται από συλλογικούς  φορείς  και πολιτικά πρόσωπα.

Ο κοινωνικός παράγοντας στο παρελθόν έπαιξε το δικό του ρόλο για να αποτραπούν σχέδια, όχι απαραίτητα προς τη σωστή κατεύθυνση. Έτσι, η μέχρι τώρα αντίδραση στο σχέδιο ενοποίησης Πανεπιστημίου – ΤΕΙ στην Ήπειρο  είναι  χλιαρή, με μοναδικές «σταθερές» τους «166» αντιδρώντες στην «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ πανεπιστημιακούς  και τη φωνή της Ηγουμενίτσας, η οποία είναι βέβαιο πως θα δυναμώσει το επόμενο διάστημα.

Ευθύνες καταλογίζονται και  στον Θεσπρωτό πρόεδρο του ΤΕΙ Αναστάσιο Τσίνα  και τον επίσης Θεσπρωτό πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Καψάλη,  γιατί   έχουν ταυτιστεί με το σχέδιο του Υπουργείο Παιδείας που προβλέπει ότι  η Ηγουμενίτσα θα παραμείνει η μοναδική πόλη της Ηπείρου χωρίς ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Τοπικοί παράγοντες  μιλούν για ακατανόητη αδικία σε βάρος της Ηγουμενίτσας, πόλη που κάποια στιγμή στο παρελθόν, φιλοξενούσε  μέχρι τέσσερα τμήματα του ΤΕΙ!

Πως θα είναι το  «νέο» Πανεπιστήμιο  Ηπείρου

Όπως προκύπτει από την πρόταση του υπουργού Παιδείας   Κώστα Γαβρόγλου προς τις συγκλήτους των δύο ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στην Ήπειρο θα δημιουργηθεί ένα υπέρ – πανεπιστήμιο στο οποίο θα λειτουργήσουν  25 Τμήματα  και 9 Σχολές. Σύμφωνα με την πρόταση  θα ιδρυθούν  10   τμήματα και θα καταργηθούν  όσα υπολειτουργούν και έχουν υψηλό κόστος για το κράτος.

Ταυτόχρονα, θα ιδρυθούν  Διετή Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και θα θεσμοθετηθεί Ερευνητικό Κέντρο που θα περιλαμβάνει τέσσερα Ινστιτούτα και συγκεκριμένα  Βιοεπιστημών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, Υλικών και Υπολογιστών και Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Τα Διετή Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης,  θα είναι,  Γαλακτοκομίας  και Τυροκομίας στα Ιωάννινα,  Αγροτικής και Κτηνοτροφικής Παραγωγής στη Μονή Βελλά,  Ιχθυοκαλλιέργειας και Ιχθυοκομίας στην Ηγουμενίτσα, Διαχείρισης Εφοδιαστικής Aλυσίδας στην Ηγουμενίτσα, Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων στην Πρέβεζα, Εξυπηρέτησης Θαλάσσιου Tουρισμού στην Πρέβεζα και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών στην Άρτα.

Θα ιδρυθούν παράλληλα δύο νέες Σχολές,  Γεωπονίας- Tροφίμων και Διατροφής στην Άρτα και Εφαρμογών Πληροφορικής και Tηλεπικοινωνιών, επίσης  στην Άρτα. Από την άλλη πλευρά, τα νέα Τμήματα τα οποία εντάσσονται στις υφιστάμενες σχολές θα είναι,  Τμήμα Νοσηλευτικής Ιωάννινα, Τμήμα Λογοθεραπείας- Ιωάννινα, Τμήμα Μουσικών Σπουδών- Άρτα, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής- Πρέβεζα, Τμήμα Γεωπονίας- Άρτα και Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής- Άρτα. Τα  τρία νέα τμήματα θα είναι,  Τμήμα Επιστημών, Τροφίμων και Διατροφής στην Άρτα, Τμήμα Ειδικής Αγωγής στα Ιωάννινα και Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στα Ιωάννινα.

 

Ειδικά για την Ηγουμενίτσα, η πρόταση του υπουργού Παιδείας προβλέπει ότι:

«Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου, είτε με την υφιστάμενη δομή και οργάνωση, είτε ως Τμήμα Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και την Οικονομία, διαπιστώνεται ότι ακαδημαϊκά δεν είναι βιώσιμο και συνεπώς δεν προτείνεται η μετεξέλιξη και ένταξή του στο Πανεπιστήμιο.

Τα μέλη της Επιτροπής βλέπουν ωστόσο με ενδιαφέρον την πρόταση για ίδρυση νέου Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, με σκοπό την εκπαίδευση στελεχών και συμβούλων για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όπως η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, η εσωτερική και εξωτερική επιχειρησιακή επικοινωνία, η διαχείριση κρίσεων μιας επιχείρησης, ενός οργανισμού ή μιας υπηρεσίας που δραστηριοποιούνται σε διεθνές και διαπολιτισμικό περιβάλλον.

Η πρόταση για την ίδρυση του νέου Τμήματος χρήζει περαιτέρω μελέτης και εξειδίκευσης ως προς την ακαδημαϊκή οργάνωση των σπουδών και την εκτίμηση του κατ’ ελάχιστον απαραίτητου ακαδημαϊκού προσωπικού».

Το αφήγημα του Μάριου και  ο χρησμός της Πυθίας

 Παρά την προηγούμενη πρόταση, που στέλνει  ουσιαστικά στις καλένδες… τη δημιουργία πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα, ο  κυβερνητικός  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος  Κάτσης κατασκευάζοντας το δικό του «στόρι»,   προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση «πλέοντας  σε πελάγη αισιοδοξίας»  για το μέλλον του Τμήματος και αναφέροντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Σε αντίθεση με  υποσχετικές του παρελθόντος, που  δεν πληρούσαν κανένα ακαδημαϊκό ή οικονομικό κριτήριο, η πρόταση για την Ίδρυση του Τμήματος Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης  (κάνει λάθος και τον τίτλο του…), είναι ομόφωνη και ο Υπουργός την αξιολογεί θετικά και ζητά κατάρτιση προγράμματος σπουδών από το ΤΕΙ, ώστε η πολιτεία να σταθεί αρωγός με προσλήψεις μελών ΔΕΠ που θα προστεθούν στο ήδη υπάρχον προσωπικό.

Από την πλευρά μου, δηλώνω ότι όταν έρθει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, είμαι βέβαιος ότι ο Υπουργός Παιδείας θα προβεί σε όλες εκείνες τις ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν φοιτητές –εργαζόμενους-εκπαιδευτικό προσωπικό και συγχρόνως ότι το σχέδιο για την ίδρυση νέου Τμήματος θα πάρει σάρκα και οστά, χωρίς να αφήνει το περιθώριο σε πισωγυρίσματα.

Η Θεσπρωτία θα μπει δυναμικά στον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης με ένα βιώσιμο Πανεπιστημιακού επιπέδου τμήμα και 2-ετή Πανεπιστημιακά προγράμματα που θα ακουμπούν στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και θα εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους».

Εντωμεταξύ, με αφορμή δημοσιεύματα του τύπου, όπως αναφέρει,  με μία λακωνική ανακοίνωση  που θυμίζει χρησμό της Πυθίας και που κανείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει με βεβαιότητα,  το Υπουργείο Παιδείας έκανε  γνωστό ότι το «Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του».

Σημείωσε  ακόμη ότι «το Υπουργείο θα λάβει σοβαρά υπόψιν την ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο ανώτατα ιδρύματα της περιοχής για την ίδρυση Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στα ακαδημαϊκά κριτήρια, να είναι βιώσιμο και να διασφαλίζει στους φοιτητές του σπουδές υψηλού επιπέδου».

Το κλείσιμο όμως  του Τμήματος του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα, περιλαμβάνεται στην πρόταση του υπουργού Παιδείας  και δεν προέκυψε από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου.

 

«Εξαφανίζεται» η ανώτατη εκπαίδευση

 Στον αντίποδα των κινήσεων  του Υπουργείου,  σε δήλωση του ο  πρώην υπουργός  Αντώνης Μπέζας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος μετά τη Μεταπολίτευση, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που άφησε εκτός σιδηροδρομικής σύνδεσης την Ήπειρο και το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας και μετέτρεψε «ταχυδακτυλουργικά» το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας από νοσοκομειακή μονάδα σε Κέντρο Υγείας, ξαναχτύπησε εξαφανίζοντας την ανώτατη εκπαίδευση από τη Θεσπρωτία.

Σύμφωνα με την  πρόταση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, η Θεσπρωτία θα είναι ο μοναδικός νομός της Ηπείρου στον οποίο δεν θα υπάρχει ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα.  Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ηγουμενίτσας θεωρείται ότι «δεν μπορεί να μετεξελιχθεί και να ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο», για δε το προτεινόμενο Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας «χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και εξειδίκευση ως προς την ακαδημαϊκή του οργάνωση», πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ποτέ!

Όλοι τασσόμαστε υπέρ της ουσιαστικής αναβάθμισης της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Χωρίς όμως σχέδιο, σοβαρότητα και αντικειμενικά ακαδημαϊκά κριτήρια, η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως μηχανισμό προώθησης πελατειακών σκοπιμοτήτων.  Η Παιδεία που αξίζει στα παιδιά μας, τα οποία κατά χιλιάδες αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο  φθηνού λαϊκισμού και απροκάλυπτης δημαγωγίας.

Αυτή η μεροληπτική συμπεριφορά σε βάρος της ακριτικής Θεσπρωτίας είναι θεσμικά αδιανόητη και πολιτικά απαράδεκτη.  Καλούμε την κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας να πάρει πίσω την πρότασή του για την Ηγουμενίτσα και να μην προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση χωρίς να περιλαμβάνεται πανεπιστημιακό Τμήμα στη Θεσπρωτία».

Παράλληλα,  μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, στα Γιάννενα,  πρότεινε  την δημιουργία- επαναλειτουργία  στην Ηγουμενίτσα  πανεπιστημιακού Τμήματος Ιχθυοκομίας, ενταγμένο στην υπό ίδρυση Γεωπονική Σχολή της Άρτας.  Μια τέτοια πρόταση, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό,  ανταποκρίνεται στα ακαδημαϊκά δεδομένα, σχετίζεται με τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών που υπάρχει στην Ήπειρο  και εξυπηρετεί το στόχο της ανάπτυξης για τη  Θεσπρωτία.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Στο ίδιο μήκος κύματος,  το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας στη σχετική  συνεδρίασή του στις  12 Φεβρουαρίου,  με ομόφωνη απόφασή του, δήλωσε τα παρακάτω:

  • Αρνούμαστε να δεχθούμε την πρόταση που εξαιρεί την Ηγουμενίτσα από τον ακαδημαϊκό χάρτη της Ηπείρου, χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση και συναίνεση, την ίδια στιγμή που συμπεριλαμβάνονται οι πρωτεύουσες των άλλων Νομών.
  • Υιοθετούμε την ακαδημαϊκή άποψη, όπως αυτή διατυπώθηκε από μερίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας, ότι δηλαδή το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου που εδρεύει στην Ηγουμενίτσα, μπορεί να μετεξελιχθεί σε Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ικανό μάλιστα, να λειτουργήσει άμεσα.
  • Απαιτούμε ξεκάθαρες θέσεις και την επίλυση του θέματος, τώρα και όχι σε δεύτερο χρόνο, που θα λαμβάνει υπόψη του φοιτητές, του καθηγητές και την ευαισθησία της κοινωνίας, ενώ σε καμία περίπτωση, δεν θα δεχθούμε τη μετατροπή του χώρου του ΤΕΙ σε παραθεριστικές κατοικίες φοιτητών, εξέλιξη που αν μη τι άλλο, υποτιμά την κοινωνία και τους θεσμούς της.
  • Η κατάργηση του μοναδικού ακαδημαϊκού τμήματος μιας ακριτικής περιοχής που συγκεντρώνει ιδιαίτερα εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, ούσα επιπλέον πύλη εισόδου της χώρας, αποτελεί βάναυση προσβολή των κατοίκων της περιοχής μας στέλνοντας ένα μήνυμα αδιαφορίας και περιφρόνησης τους.
  • Ζητούμε, όχι μόνο να μην στερηθούμε την ύπαρξη ενός πανεπιστημιακού τμήματος αλλά, την ενίσχυσή του με την προσθήκη και ενός ακόμη τμήματος, αφού το μοντέλο οργάνωσης της ακαδημαϊκής κοινότητας στην Ελλάδα δεν είναι αυτό της συνένωσης και της συγκέντρωσης των σχολών σε λίγες πόλεις – πανεπιστημιακά κέντρα, αλλά της διάχυσης και της αποκέντρωσης σε διάφορες πόλεις ανά την επικράτεια.
  • Καλούμε τέλος την Περιφέρεια Ηπείρου, τους Δήμους Φιλιατών και Σουλίου, όλους τους φορείς αλλά και όλους τους Θεσπρωτούς, ιδιαίτερα τους ακαδημαϊκούς, σε συσπείρωση και ενότητα, ζητώντας παράλληλα να ταχθούν υπέρ του δίκαιου, από κάθε άποψη, αιτήματός μας.