Η μεταρρύθμιση στην  Τεχνολογική Εκπαίδευση που επιχειρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα έχει σαν θύμα της το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας.

Η Θεσπρωτία θα  γίνει ο μοναδικός νομός στην  Ήπειρο χωρίς ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ενώ η Άρτα, η ιδιαίτερη πατρίδα του πρωθυπουργού και του μισού σχεδόν υπουργικού συμβουλίου, θα  βρεθεί με  πανεπιστημιακή Σχολή και τρία ή τέσσερα  Τμήματα.

Το  τραγελαφικό είναι  πως η κατάργηση  του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας  θα συμβεί σε μια περίοδο όπου τόσο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όσο και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου είναι θεσπρωτοί.

Και επίσης σε μια περίοδο, που μετά από πολλά χρόνια,  η Θεσπρωτία βρίσκεται χωρίς ισχυρή εκπροσώπηση κύρους στη Βουλή και επομένως στο σύστημα που παίρνει τις  αποφάσεις.

Η ευθύνη της κυβέρνησης

Είναι ξεκάθαρο ότι παρά την προσπάθεια του υπουργού Παιδείας να «βάλει στο κάδρο» τις διοικήσεις των  δύο ανώτατων εκπαιδευτικών  ιδρυμάτων της Ηπείρου,  ισχυριζόμενος ότι αυτές θα προτείνουν τις αλλαγές που  θέλουν, οι τελικές αποφάσεις θα είναι πολιτικές.

Όχι πως δεν  παίζει ρόλο η  πρόταση της κοινής  Επιτροπής ΤΕΙ και Πανεπιστημίου, που έχει συγκροτηθεί.

Παίζει και πάρα πολύ σημαντικό. Η τελική όμως απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση, που μπορεί να ανατρέψει ή να τροποποιήσει την πρόταση της Επιτροπής.

Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας έσπευσε να  ανακοινώσει – ενώ δεν έχει  ολοκληρωθεί η διαδικασία εσωτερικής διαβούλευσης- την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα…

Ο πρύτανης απουσίαζε…

Από την άλλη μεριά, χείριστη  εντύπωση προκάλεσε η στάση του  πρύτανη Γιώργου  Καψάλη στη σύσκεψη φορέων στην Ηγουμενίτσα.

Ενώ μετέχει  ο ίδιος, μαζί με τον αντιπρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη  -του οποίου είναι βασικός συνεργάτης και διαδοχός του  στην πρυτανεία- εμφανίστηκε σαν «πονηρός πολιτευτής» να «νίπτει τας χείρας του».

Επικαλέστηκε μάλιστα το αστείο… επιχείρημα,  ότι  ο ίδιος έλειπε την ημέρα που συνεδρίασε η Επιτροπή γιατί βρίσκονταν σε εκδήλωση ορκωμοσίας φοιτητών!

Όλοι  όμως γνωρίζουμε ότι η Επιτροπή εργάζεται μήνες για το θέμα αυτό  και ότι  ο ίδιος και ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, αντιπρύτανης Αλμπάνης,   είναι ένα και το ίδιο πράγμα…

Κάποιος λοιπόν  πρέπει να πει στον κ. πρύτανη ότι είναι πιο αξιοπρεπές να λέει την αλήθεια και να υπερασπίζεται την όποια  ακαδημαϊκή του άποψη, παρά να χρησιμοποιεί  φθηνές δικαιολογίες λες και απευθύνεται σε ιθαγενείς…

Σε δύσκολη θέση

Αυτή τη  φορά η Ηγουμενίτσα βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Όχι μόνο γιατί οι άλλοι νομοί  είναι πολιτικά ισχυρότεροι αλλά και γιατί υπάρχουν αντικειμενικές  δυσκολίες.

Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ηγουμενίτσας είναι προσανατολισμένο στις ξένες γλώσσες και όχι στη διοίκηση  επιχειρήσεων.

Διαθέτει μόλις τέσσερεις κανονικούς καθηγητές, που είναι στην ουσία φιλόλογοι ξένων γλωσσών (είχαν πάντα τη ματιά τους στραμμένη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο) και καμία σχέση δεν έχουν με  τις οικονομικές σπουδές.

Πως  οι άνθρωποι αυτοί  θα διδάξουν και πως το Τμήμα αυτό θα ενταχθεί στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων;