Ως ένα φυσικό φαινόμενο με μη αναστρέψιμη πορεία περιέγραψαν την κατάρρευση του Θεογέφυρου μιλώντας στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση, οι γεωλόγοι του ΙΓΜΕ Ευάγγελος Νικολάου και Παναγιώτης Πάσχος, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν στους σωρούς του κατεστραμμένου φυσικού μνημείου το πρωί της Παρασκευής.

Το κλιμάκιο του ΙΓΜΕ κλήθηκε να κάνει την αυτοψία για να διαπιστωθούν οι κίνδυνοι από την πιθανή επέκταση των όποιων κατολισθητικών φαινομένων στη γειτονική του Θεογέφυρου γέφυρα τύπου belley, η οποία συνδέει το Λίθινο και τα γύρω χωριά, με τον υπόλοιπο Δήμο Ζίτσας.

Οι δύο γεωλόγοι του ΙΓΜΕ που παρακολουθούν την πορεία των γεωλογικών φαινομένων στην Ήπειρο και έχουν μακρά και πολύτιμη επιστημονική εμπειρία, απέφυγαν να αναφερθούν σε ανθρώπινες ευθύνες αμέλειας για την προστασία του φυσικού μνημείου που γέννησε ο τόπος.

Συμφώνησαν και οι δύο στο ότι τα καιρικά φαινόμενα με τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών αλλά και οι σεισμικές δονήσεις του 2016 επηρέασαν σωρευτικά το φυσικό μνημείο που είναι χαρακτηρισμένο ως γεώτοπος σημαντικής αξίας. 

Για τον κ. Νικολάου, Διευθυντή της περιφερειακής μονάδας Ηπείρου του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών το «τις πταίει» στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί η καταστροφή είναι μη αναστρέψιμη και ο στόχος των υπηρεσιών τώρα πρέπει να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας και την τεχνική υποστήριξη της γέφυρας belley.

http://bourxas.gr/index.php/koinwnia/5-koinonia/406-ti-lene-oi-geologoi-tou-igme-gia-tin-katarrefsi-tou-theogefyrou