Δορυφόρος της NASA κατέγραψε μια εκπληκτική εικόνα του Αιγαίου Πελάγους η οποία αποτυπώνει ένα ιδιαίτερο, ατμοσφαιρικό φαινόμενο

Μια εκπληκτική φωτογραφία του Αιγαίου δημοσιεύει η NASA στη σελίδα της Nasa Earth στο Facebook.

Στις 6 Ιουλίου 2017, o δορυφόρος Terra απαθανάτισε σε αυτό το καρέ το φαινόμενο της «ανάκλασης ηλίου» («Sunglint») στη θάλασσα γύρω από την Κρήτη και στα νησιά του Νότιου Αιγαίου.

Αυτό το φαινόμενο είναι ζήτημα οπτικής. Οι περιοχές όπου η επιφάνεια της θάλασσας είναι ήρεμη και ακυμάτιστη, αντανακλούν περισσότερο το φως του ήλιου, όπως το καταγράφει το σύστημα απεικόνισης του δορυφόρου. Αντίθετα, οι περιοχές στις οποίες το νερό έχει έντονο κυματισμό εμφανίζονται πιο σκούρες, επειδή το φως σκορπίζεται σε πολλές, διαφορετικές κατευθύνσεις.

Οι ξηροί και δροσεροί άνεμοι από τον βορρά -τα γνωστά μας μελτέμια- είναι ένα συχνό φαινόμενο στο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Καθώς αυτές οι μάζες αέρα φτάνουν στα νησιά και στις βραχώδεις κορυφές τους, μία «σκιά ανέμου» με πολύ πιο ήρεμους ανέμους (και θάλασσες) σχηματίζεται στις νότιες πλευρές των νησιών, εκεί όπου δεν φυσάει πολύ. Οι πιο σκοτεινές περιοχές ανάμεσα στις φωτεινές ραβδώσεις ίσως να είναι αποτέλεσμα ισχυρών ανέμων ή θαλασσοταραχής ή, ίσως, αποτέλεσμα του ανάγλυφου της περιοχής που εμποδίζει ή διευκολύνει τη διέλευση του ανέμου, αναφέρουν οι επιστήμονες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στην ανάρτησή τους στο Facebook.

http://www.protagon.gr/epikairotita/to-aigaio-apo-to-diastima-44341443747