Από την πρώτη στιγμή η άποψή μας σαν neaepoxinews.gr ήταν, και εξακολουθεί να είναι, ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είπαν ψέματα στον ελληνικό λαό για να υφαρπάξουν την ψήφο και την εξουσία και ότι ο πολιτικός χώρος της Κεντροδεξιάς, παρά τα τραγικά λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος αλλά και του παρόντος, μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.
Φαίνεται, όμως, ότι κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει, με τα όσα τραβάμε τα τελευταία χρόνια. Αναφερόμαστε στην πιο ενδιαφέρουσα – κατά τη γνώμη μας- διαπίστωση των δημοσκοπήσεων της φετινής χρονιάς.

Δεν βιάζονται… για την αλλαγή
Το συντριπτικό ποσοστό των πολιτών (πάνω από 65%) κρίνουν ότι τα πράγματα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση, γεγονός απολύτως συμβατό με την απογοήτευση για την κυβέρνηση.
Στο ίδιο μήκος κύματος, πάλι με μεγάλα ποσοστά της τάξης του 55%, η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ, όποτε και αν γίνουν.
Ενώ θα περίμενε κανείς ότι αυτός ο συνδυασμός, απογοήτευσης για τους μεν και βεβαιότητας για τους δε, θα ενίσχυε την προσδοκία των πρόωρων εκλογών, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Οι έρευνες καταγράφουν ότι το 50% περίπου των ερωτηθέντων είναι αντίθετο στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών αμέσως, ένα ποσοστό της τάξης του 35% θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας και ένα ποσοστό της τάξης του 15%, θέλει μεν πρόωρες εκλογές αλλά όχι τώρα.
Συνοψίζουμε: δεν μας αρέσει η κυβέρνηση, ξέρουμε ότι έρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν βιαζόμαστε να γίνει η αλλαγή. Γιατί;
Διότι ο κόσμος βαρέθηκε επί οκτώ χρόνια αποτυχίες, να του παρουσιάζονται σαν θρίαμβοι. Αυτές οι αποτυχίες, στη συνείδηση όλο και περισσότερων, έχουν εγκαταστήσει πια ένα ζοφερό πολιτικό περιβάλλον, που γίνεται ανεκτό σχεδόν μοιρολατρικά, μέσα στο οποίο η όποια αλλαγή κυβέρνησης χάνει το μεγαλύτερο μέρος του νοήματός της.
Απορρίπτουμε το παρόν, αλλά δεν βιαζόμαστε για το μέλλον γιατί δεν είμαστε σίγουροι για κάτι καλύτερο.

Οι «Γιόγιακες» δεν εμπνέουν καμιά εμπιστοσύνη
Με δεδομένο ότι η παραπάνω εξήγηση στέκεται, τότε το καμπανάκι χτυπάει προφανώς για τη Νέα Δημοκρατία, αφού προς τη δική της πλευρά κινείται το εκκρεμές. Το μήνυμα είναι, λοιπόν, συγκεκριμένο και ας ελπίσουμε ότι η ηγεσία της ΝΔ θα το διαβάσει με καταφατικό τρόπο.
Ναι, επικρατεί η απαισιοδοξία. Ναι επικρατεί η απογοήτευση, ιδιαίτερα μετά την «μαϊμού» έξοδο από τα μνημόνια και την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών.
Ποιος όμως δεν θα προτιμούσε την αισιοδοξία, αν μπορούσε να την έχει, αν μπορούσε να πεισθεί ότι υπάρχει;
Υπ’ αυτή την οπτική γωνία η απαισιοδοξία υφίσταται επειδή ο κόσμος έχει απαιτήσεις από τη ΝΔ, αλλά δεν τις βλέπει να εκφράζονται ούτε στο δημόσιο λόγο της, ούτε στα πρόσωπα.
Υπάρχουν οι πέντε- δέκα άνθρωποι που ξεχωρίζουν, και από κει και πέρα οι πολιτικά ανεπαρκέστατοι σαν τον Γιόγιακα, που δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη, ούτε πολιτική, ούτε ηθική.
Μόνο για τα πανηγύρια, τις κηδείες (δηλαδή τον παλαιοκομματισμό) και τον εαυτούλη τους…
Η ορμή του προεκλογικού αγώνα για την αρχηγία της ΝΔ, που έκανε τόσο κόσμο να πιστέψει ότι κάτι αλλάζει, βυθίστηκε μέσα στον κόσμο των ισορροπιών.
Καλή η κριτική προς την κυβέρνηση, αλλά πόσο καινούργιο είναι αυτό που φιλοδοξεί να την αντικαταστήσει;