Με τη συμπλήρωση 40 χρόνων ζωής, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου αισιοδοξεί να γίνει και πανελλαδική τράπεζα, αποκτώντας την πανελλαδική άδεια λειτουργίας που θα της επιτρέψει να ανοίξει το κατάστημα που εδώ και χρόνια σχεδιάζεται, στην Αθήνα, στοχεύοντας στους απόδημους Ηπειρώτες αλλά πλέον και στα μέλη του ΤΕΑ – ΕΑΠΑΕ, τους ασφαλιστές δηλαδή…

Μια σειρά από προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τους δείκτες της κεφαλαιακής επάρκειας και τους Ιδίους Πόρους της τράπεζας, έχουν πληρωθεί τους τελευταίους μήνες, όπως φαίνεται και στον ισολογισμό απολογισμό του 2017, ο οποίος πέρασε από την έγκριση της γενικής συνέλευσης του τοπικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, το απόγευμα της Πέμπτης.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, Κώστας Ζωνίδης χαρακτήρισε «ευτυχή συγκυρία» το γεγονός της σύμπτωσης των τεσσαρακοστών γενεθλίων της τράπεζας, με το αίτημα απόκτησης της πανελλαδικής άδειας, κάτι που ο κ. Ζωνίδης χαρακτήρισε «όραμα ζωής». Δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου, ενώ τόνισε πως 40 χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια κάποιων λίγων ανθρώπων, «από τελευταία η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου είναι σήμερα η τρίτη Συνεταιριστική Τράπεζα και πρώτη στην ηπειρωτική Ελλάδα».

«Έχουμε τη στήριξη των Ηπειρωτών και του στρατηγικού μας επενδυτή με τον οποίο μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την τράπεζα. Η προοπτική είναι πάρα πολύ καλή για να αναπτυχθεί η τράπεζα σε όλα τα επίπεδα, να αναπτυχθεί με προϊόντα και σε όλη την Ελλάδα» σημείωσε ακόμα τονίζοντας πως το 80% των χορηγήσεων έγινε σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. «Αυτό είναι σημαντικό για την περιοχή, εφόσον υπάρχει ένα εργαλείο που συνεχίζει να βοηθάει την οικονομία της περιοχής» κατέληξε.

 

Οι δυσκολίες και οι δείκτες

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης κατά την εισαγωγική τοποθέτηση, ο κ. Ζωνίδης περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο η τράπεζα λειτούργησε κατά το 2017, χρονιά δύσκολη αν όχι τόσο δύσκολη, όσο τα προηγούμενα χρόνια της μεγάλης κρίσης της χώρας.

Εδώ και ένα χρόνο ξεκίνησε η εφαρμογή του πενταετούς στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης της τράπεζας και το 2017 εξακολούθησαν να υφίστανται δυσκολίες στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Όπως εξήγησε στη διάρκεια της συνέλευσης ο κ. Ζωνίδης:

  • Τα capital controls εξακολουθούν να υφίστανται και δεν επιτρέπεται να ανοίξουν νέοι λογαριασμοί
  • Η γενικότερη πολιτική και οικονομική αστάθεια παραμένουν
  • Η μακρά περίοδος των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα για την ολοκλήρωση αξιολόγησης του γ΄ μνημονίου
  • Η μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης του νόμου του εξωδικαστικού συμβιβασμού
  • Η αδυναμία πραγματοποίησης πλειστηριασμών και
  • Η έλλειψη ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος

Οι οικονομικοί δείκτες που αναλύθηκαν τόσο από τον κ. Ζωνίδη όσο και από τα στελέχη της τράπεζας, πιστοποιούν πως το 2017 ήταν μια χρονιά ανοδικής πορείας για το τοπικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Το 2017 έγκλεισε με 76 εργαζόμενους, 16.000 μέλη και πλέον που συνιστά αύξηση κατά 5,5% και μεταφράζεται σε 27 εκατ. μερίδες.

Στις 31/12/2018 το ενεργητικό της τράπεζας ήταν 218,014 εκατ. ήτοι αύξηση 7,4%, το Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων ανήλθε στα 18,088 εκατ. αυξημένο κατά 67,48%, οι Καταθέσεις είναι 183,1 εκατ., 8,1% αύξηση και η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου έχει τα πλέον ελκυστικά επιτόκια της αγοράς, ακολουθώντας μια συντηρητική πολιτική στις χορηγήσεις. Στο τέλος του 2017 οι χορηγήσεις ανήλθαν σε 232,7 εκατ. με μικρή αύξηση 3,5% και το μεγαλύτερο μέρος ήταν επιχειρηματικά δάνεια σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Τα δάνεια σε καθυστέρηση από 136,7 εκατ. έπεσαν σε 120,9 εκατ. ήτοι από 61% σε 52% και για τις καθυστερήσεις ελήφθησαν επιπλέον υπερκαλύψεις. Κέρδη στο τέλος της χρονιάς 1,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας το 2016.

(To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 7/7/2018)