Στον πίνακα των πιο φτωχών περιφερειών της Ευρώπης «φιγουράρει» και πάλι η Ήπειρος σύμφωνα με την  Eurostat…

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης αποτυπώνονται πλέον με δραματικό τρόπο στην περιοχή μας, η οποία έχει επιστρέψει σε επίπεδα χειρότερα από εκείνα του 2000, όταν όλοι την χαρακτήριζαν ως την φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης.

Ευτυχώς, δεν καταφέραμε να είμαστε η φτωχότερη περιφέρεια καθώς τον τίτλο κρατάει γερά   μία  βουλγάρικη  και τη ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής μια γαλλική υπερπόντια αποικία που χρησιμοποιεί το ευρώ ως νόμισμα!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 2015, που δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα από την  Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονταν 11 ελληνικές περιφέρειες.

Η Ήπειρος είναι ανάμεσα στις 21 περιφέρειες της ευρωζώνης που έχουν μικρότερο από το μισό του μέσου ΑΕΠ των 28 χωρών της Ε.Ε. Μαζί της, στην ίδια κατηγορία  είναι η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.

Αν έχετε ακούσει κάπου τη φράση «θα μας κάνουν Ανατολική Ευρώπη», αυτή πλέον επιβεβαιώνεται, όσο απλοϊκή και αν ακούγεται, καθώς στις 21 αυτές περιφέρειες υπάρχουν σχεδόν  αποκλειστικά περιοχές από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλόκ.

Η  Ήπειρος  είναι στη  16η θέση από το τέλος, μαζί με την Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, την ουγγρική περιφέρεια Ντέλ-Αλφόλντ και την πολωνική Ποντκαρπάσκι!

Η κρίση έχει «γονατίσει» το μέσο εισόδημα και επειδή οι στατιστικές δεν λένε πάντα ολόκληρη την αλήθεια, το μεγαλύτερο βάρος το σηκώνουν τα χαμηλότερα  κοινωνικά στρώματα.

Η έρευνα της Eurostat αναδεικνύει σε μεγάλο βαθμό το ταξικό χάσμα που έχει δημιουργήσει η υπερσυσσώρευση του παγκόσμιου κεφαλαίου, η οποία κάθε φορά «ντύνεται» διάφορα ενδύματα για να καλύψει την πραγματική της φύση και να μεταθέσει το βάρος στους φτωχούς,  ώστε να γίνουν ακόμη φτωχότεροι.

Η διαφορά είναι  εκκωφαντική: στο Σίτι του Λονδίνου, το κατά κεφαλήν  ΑΕΠ είναι 20 φορές μεγαλύτερο από αυτό του Σεβεροτσαπάτεν της Βουλγαρίας, που είναι η ουραγός περιφέρεια….

Τα στοιχεία της Eurostat για το 2015

 Στα κράτη-μέλη της ΕΕ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2015 κυμάνθηκε από 29% σε περιφέρεια της Βουλγαρίας έως 580% στο κέντρο του Λονδίνου.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2015, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) διαμορφώθηκε στο 68% του μέσου κοινοτικού. Μόνο η Αττική (93% του κοινοτικού ΑΕΠ) και το Νότιο Αιγαίο (76%) κατέγραψαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού.

Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα, το 2015, σημειώθηκε στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στην Ήπειρο (48%).

Ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα (50%), η Θεσσαλία (51%), η Κεντρική Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο (52%), η Πελοπόννησος (56%), η Στερεά Ελλάδα και η Κρήτη (58%), η Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά (63%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα κατατάσσονται ανάμεσα στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ, στις οποίες καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ. 

Ανάμεσα στις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ βρίσκονται, επίσης, πέντε περιφέρειες της Βουλγαρίας και της Πολωνίας, τέσσερις περιφέρειες της Ρουμανίας, δύο της Ουγγαρίας και μία υπερπόντια περιφέρεια της Γαλλίας.

Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στο Σεβεροτσαπάτεν της Βουλγαρίας (29% του κοινοτικού).

Οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ είναι το κέντρο του Λονδίνου (580% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (264%), το Αμβούργο (206%) και οι Βρυξέλλες (205%).

 

Πτώση  στο κατά κεφαλήν  ΑΕΠ για την Ήπειρο

Η  Ήπειρος, σύμφωνα με τις  μετρήσεις προηγούμενων ετών της Eurostat,  κατέγραφε άνοδο στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ τόσο το 2012 όσο και το 2013.

Σταθεροποιήθηκε το 2014 στα ίδια σχεδόν επίπεδα με εκείνα του 2013, ενώ  το 2015 έπεσε αρκετές θέσεις από την αντίστοιχη μέτρηση του 2014, όταν ήταν εκτός των 20 φτωχότερων περιφερειών της Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, η επιβολή των capital controls, οι  κακές επιδόσεις του τουρισμού λόγω της πολιτικής αστάθειας που προκλήθηκε  το καλοκαίρι του 2015, η απουσία    μικρών και μεγάλων  επενδύσεων, η αύξηση της ανεργίας λόγω του κλεισίματος πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το σταμάτημα των μεγάλων έργων υποδομής εκείνη την περίοδο (Ιόνια Οδός, Ε65, Λιμάνι Ηγουμενίτσας κλπ), η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα,  η καθυστέρηση  πληρωμής των κοινοτικών ενισχύσεων προς τον αγροτικό τομέα και  η χαμηλή έως ανύπαρκτη απορροφητικότητα στα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, αποτελούν τους βασικούς λόγους για τους οποίους το  διαθέσιμο ιδιωτικό εισόδημα συρρικνώθηκε  σημαντικά.

Έτσι, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην περιφέρεια Ηπείρου σημείωσε μείωση κατά 7 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το μέσο κοινοτικό, από το 55% το 2014 στο 48% πλέον, για το 2015.

Η ίδια κατάσταση  συνεχιζόμενης συρρίκνωσης, αναμένεται  να υπάρξει – για διαφορετικούς βέβαια λόγους-  και όταν ανακοινωθούν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για το 2016.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης  και των στελεχών της στην Ήπειρο, είναι τεράστιες.

Έχει  ήδη συσσωρεύσει τεράστιο κόστος στην οικονομία και την κοινωνία. Την ώρα που η  αγορά στενάζει και η πραγματική  ανεργία καλπάζει, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα.

Η ανάπτυξη  ακόμη έρχεται στην Ήπειρο… γιατί δεν έχει  ούτε τη βούληση, ούτε την ικανότητα, ούτε το σχέδιο  για να βγάλει  τη χώρα από την κρίση.

Αντιθέτως, όπως δείχνουν τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, με την αναποτελεσματικότητα, την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες που την χαρακτηρίζουν, βυθίζει την ηπειρωτική κοινωνία  στο τέλμα της υπανάπτυξης