Πυρετός διαβουλεύσεων στη Νέα Δηµοκρατία για τους υποψηφίους στις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Ποιοι θα δώσουν µάχη για το χρίσµα και ποιοι είναι τα φαβορί.

 

Του Γιώργου Σιαδήμα (*)

Η απλή αναλογική που προωθεί η κυβέρνηση και στον χώρο της αυτοδιοίκησης δεν φέρνει µόνο αντιδράσεις από τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, αλλά και τους πρώτους σχεδιασµούς για την επιλογή των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τους μεγάλους Δήµους και πρωτίστως τις Περιφέρειες.

Ο λόγος είναι προφανής, καθώς το βράδυ των εκλογών τις εντυπώσεις κερδίζει το κόµµα που θα διαθέτει τις περισσότερες Περιφέρειες και θα βάψει µε το δικό του χρώµα τον εκλογικό χάρτη.

Στη Νέα Δηµοκρατία γίνονται ήδη διαβουλεύσεις, ενώ έχουν πέσει στο τραπέζι και τα πρώτα ονόµατα για τις Περιφέρειες, την ώρα που σε αρκετές περιοχές η εσωκοµµατική µάχη έχει ανάψει, καθώς οι ενδιαφερόµενοι είναι αρκετοί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει την ανανέωση των συνδυασµών µε στελέχη που έχουν αφήσει το αποτύπωµά τους στις τοπικές κοινωνίες, ενώ, αν ισχύσει τελικά η απλή αναλογική, πρέπει να γίνουν επιλογές και µε τακτική δεύτερου γύρου και ευρύτερων συνεργασιών.

Σηµαντικό ρόλο όµως στην επιλογή των υποψηφίων θα παίξει και ο χρόνος των εθνικών εκλογών.

Δεν πρέπει, µάλιστα, να περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση προτίθεται να πάει πιο πίσω τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να τις αποσπάσει από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 και να τις µεταφέρει στις αρχές του φθινοπώρου.

 

Η Αττική

Ο µεγάλος γρίφος για την οδό Πειραιώς είναι η Αττική, αφού το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα προσπαθήσει µετά από χρόνια να κερδίσει τη µεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

Ηδη από τον χώρο της αυτοδιοίκησης ακούγονται ο Δήµαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και ο Δήµαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, ενώ πάντα στο τραπέζι υπάρχει το όνοµα του Δηµάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, που έπαιζε δυνατά και το 2014, αλλά τελικά επιλέχθηκε ο Γιώργος Κουµουτσάκος.

Ακόµα, συζητήθηκε και η περίπτωση του πρώην Δηµάρχου Βύρωνα και µέχρι πρότινος γραµµατέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Νίκου Χαρδαλιά, αλλά δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Το ερώτηµα όµως που πρέπει να απαντηθεί πρωτίστως είναι αν το Μοσχάτο θα κατεβάσει αυτοδιοικητικό ή πολιτικό πρόσωπο και το «κλειδί» σε αυτό είναι ο χρόνος που θα στηθούν οι κάλπες για την αυτοδιοίκηση.

Πάντως, στο ενδεχόµενο που επιλεγεί πρόσωπο από την κεντρική πολιτική σκηνή, ακούγεται ήδη ο Βασίλης Οικονόµου. Ο «γαλάζιος» βουλευτής, που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, µπορεί να διεµβολίσει άλλους χώρους.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν βγει για τα καλά τα µαχαίρια. Ο σηµερινός Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, αν και στις τελευταίες εκλογές είχε στηριχθεί από τη Ν.Δ., έχει απέναντί του, τουλάχιστον για την ώρα, όλους τους «γαλάζιους» βουλευτές της περιφέρειάς του, µε πρώτο τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαµαρά.

Από την άλλη, ενδιαφέρον για την Περιφέρεια φαίνεται να δείχνει ο Δήµαρχος Καλαµάτας Παναγιώτης Νίκας, πολιτικός φίλος του Κυρ. Μητσοτάκη, που όµως έχει κακές σχέσεις µε τον Αντ. Σαµαρά. Στην περιοχή ακούγεται και ο Δήµαρχος Αργους Δηµήτρης Καµπόσος, που διατηρεί επαφή µε το «σαµαρικό» σύστηµα.

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, πάντως, συζητιέται και το όνοµα του Ανδρέα Λυκουρέντζου. Τα σενάρια έχουν φουντώσει µετά την απόσυρσή του από τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια της Αρκαδίας, αν και ο πρώην γραµµατέας της Ν.Δ. διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόµενο.

Οι καλά µυηµένοι επιµένουν πως ο Αντ. Σαµαράς θα επιδιώξει να κατεβάσει πρόσωπο δικής του επιρροής, αφού πρόκειται για την εκλογική του περιφέρεια, ενώ και ο Πέτρος Τατούλης θα παίξει το δικό του χαρτί έως το τέλος, την ώρα που η κόρη του, Εύη Τατούλη, θέλει να είναι εκ νέου υποψήφια µε τη Ν.Δ. στην Αρκαδία.

Πάντως, για την Πελοπόννησο ακούγεται έντονα και το όνοµα του Δηµήτρη Μαραβέλια. Ο πρώην δήµαρχος Χαϊδαρίου και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Αττικής το 2014 κατάγεται από την περιοχή και κρατάει επαφές.

 

Η Ήπειρος

Μια Περιφέρεια στην οποία έχει ξεσπάσει πόλεµος είναι αυτή της Ηπείρου. Ο επικοινωνιολόγος Σπύρος Ριζόπουλος, που έχει συνεργαστεί µε πολιτικούς από όλο το φάσµα, ξεκινώντας µε την Άννα Διαµαντοπούλου και µετέπειτα µε τον Γιώργο Παπανδρέου, και έχει επαφή µε την Πειραιώς, δείχνει µεγάλο ενδιαφέρον, ενώ ήδη υπάρχουν οι πρώτες τριβές µε τον σηµερινό «γαλάζιο» περιφερειάρχη Αλέκο Καχριµάνη.

Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό στα Ιωάννινα διοργανώθηκε σεµινάριο για νέους πολιτικούς και ενεργούς πολίτες από την περιοχή υπό την αιγίδα του γερµανικού Ιδρύµατος Konrad Adenauer, στο οποίο συµµετείχαν και περιφερειακοί σύµβουλοι και λέγεται πως στη διοργάνωσή του βοήθησε και ο Ριζόπουλος για να αναπτύξει επαφές µε την τοπική κοινωνία.

 

Πάντως, την περασµένη Παρασκευή ο Αλ. Καχριµάνης είχε συνάντηση µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πειραιώς και αν η αφορµή ήταν το θέµα της φέτας, η αιτία ήταν η Περιφέρεια Ηπείρου. Με τους γνωρίζοντες να επιµένουν πως ο Περιφερειάρχης στις επόµενες εκλογές, στο τέλος, µπορεί να διεκδικήσει τον Δήµο Ιωαννίνων.

 

Μακεδονία – Θεσσαλία- Δυτική Ελλάδα

Στην Κεντρική Μακεδονία ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα είναι εκ νέου υποψήφιος, αποκλείοντας κάθε ενδεχόµενο να διεκδικήσει τον Δήµο Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου, ο «Καλλικράτης» και τα συνταγµατικά κωλύµατα δεν αφήνουν περιθώρια µεταπήδησης του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, όπως βέβαια και των άλλων Περιφερειαρχών, στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα κατέβει ο «µητσοτακικός» Χρήστος Μέτιος που ανέλαβε τα ηνία της Περιφέρειας το περασµένο φθινόπωρο, µετά τον θάνατο του εκλεγµένου Γιώργου Παυλίδη.

Στη Θεσσαλία ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός θα διεκδικήσει µια ακόµα θητεία, αν και οι σχέσεις του µε την οδό Πειραιώς έχουν περάσει από σαράντα κύµατα. Μάλιστα, στο παρασκήνιο έχουν συζητηθεί διάφορες περιπτώσεις, όπως αυτή του Χρήστου Κέλλα.

Ο «γαλάζιος» βουλευτής, όµως, που έχει περάσει από την αυτοδιοίκηση, καθώς εκλεγόταν για χρόνια πρώτος δηµοτικός σύµβουλος στη Λάρισα, κλείνει κάθε τέτοιο σενάριο.

Στη Στερεά Ελλάδα, ο Κώστας Μπακογιάννης µπορεί να ρίχνει το βάρος στην Περιφέρεια, ωστόσο ενδεχόµενη υποψηφιότητά του για τον Δήµο της Αθήνας θα φέρει ανακατατάξεις.

Ήδη στον συνδυασµό του γίνονται συζητήσεις για το ποιος θα µπορούσε να τον διαδεχθεί αν αποχωρήσει.

Στη Δυτική Ελλάδα, ο Ανδρέας Κατσανιώτης αναµένεται να διεκδικήσει εκ νέου την Περιφέρεια. Ο βουλευτής Αχαΐας, που είχε χάσει για λίγες ψήφους το 2014, παρακολουθεί τα συµβούλια, κρατάει τον συνδυασµό του, ενώ επισκέπτεται τόσο την Αιτωλοακαρνανία όσο και την Ηλεία.

Πάντως, εσχάτως ακούγεται και το όνοµα του πρώην υπουργού Υγείας Μάριου Σαλµά, που εκλέγεται πρώτος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας από το 2000.

Στη Δυτική Μακεδονία υποψήφιος µπορεί να είναι ο Γιώργος Κασαπίδης. Ο «γαλάζιος» βουλευτής Κοζάνης, που πρωτοεκλέχθηκε το 2004 και είδε τις σχέσεις του µε την ηγεσία να δοκιµάζονται µε αφορµή το θέµα της φέτας το προηγούµενο διάστηµα, αποτελεί µια επιλογή για να περάσει η περιφέρεια σε «γαλάζια» χέρια.

 

Νησιά

Στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Σταύρος Αρναουτάκης µπορεί να εκλέχτηκε µε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει επαφή µε τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Μάλιστα, στην τελευταία περιοδεία του προέδρου της Ν.∆. στο νησί υπήρξε συνάντηση στην περιφέρεια, µε πολλούς να υποστηρίζουν πως ο Αρναουτάκης θα µπορούσε να στηριχθεί και από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Εναλλακτικά, πάντως, για την ίδια Περιφέρεια το Μοσχάτο εξετάζει και την περίπτωση του πρώην βουλευτή Ηρακλείου Μάξιµου Σενετάκη.

Σε κάθε περίπτωση, λόγω και της καταγωγής του Κυρ. Μητσοτάκη από την Κρήτη, η «γαλάζια» ηγετική οµάδα θα επιδιώξει την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συζητιέται το όνοµα του πρώην Δηµάρχου της Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή, αν και ο ίδιος έχει στραµµένο το βλέµµα του στον Δήµο Κέρκυρας. Στο παιχνίδι, όµως, είναι και η Άντζελα Γκερέκου, η οποία στις εκλογές του 2015 προσχώρησε στη Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, καθώς και ο πρώην Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου.

Στο Βόρειο Αιγαίο, η Χριστιάνα Καλογήρου θα είναι πάλι υποψήφια, ενώ στο Νότιο Αιγαίο και ο Γιώργος Χατζηµάρκος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Πάντως, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, αν και ελέγχει τους συσχετισµούς, έχει μεγάλη κόντρα µε τον Αντιπεριφερειάρχη του Χαράλαµπο Κόκκινο, ενώ στη διάρκεια της θητείας του έχει χάσει περιφερειακούς συμβούλους από το συνδυασµό του που ανεξαρτητοποιήθηκαν.

 

(*) To κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Realnews την Κυριακή 8 Αυγούστου 2017