Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα -από οικονομικής άποψης- γυρίζει στο 2014, εκφράζει ο Klaus Regling σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, η χώρα μας επιστρέφει στην προ διετίας κατάσταση, τότε που υπήρξε ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας κατά 2%.

«Î•ÎºÎµÎ¯Î½Î· την περίοδο η Ελλάδα μπόρεσε να εκδώσει ομόλογα. Αυτά ήταν σημεία βελτίωσης», αναφέρει. Όμως, η κατάσταση επιδεινώθηκε εκ νέου το πρώτο εξάμηνο του 2015 με την ανάληψη της ηγεσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Regling, «Ï…πήρξε ένας καινούργιος ΥΠΟΙΚ, ο οποίος προσπάθησε να εφαρμόσει μια εντελώς διαφορετική στρατηγική και αυτό κόστισε πάρα πολλά στην Ελλάδα». Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κάνει λόγο για πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις ως απότοκο αυτών των πολιτικών, που τελικά οδήγησαν τη χώρα εκ νέου σε ύφεση. «ÎŒÎ»Î± αυτά οδήγησαν την Ελλάδα σε ένα τρίτο πρόγραμμα. Τώρα βρισκόμαστε για δεύτερη φορά σε αυτό το σημείο. Αν η Ελλάδα είχε μείνει τότε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, θα είχαμε γλυτώσει πολύ χρήμα και χρόνο», συνοψίζει ο κ. Regling.

Αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος, θεωρεί ότι γίνεται με αργό ρυθμό και συχνές καθυστερήσεις. Όμως αν η Ελλάδα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, η χώρα έχει καλές πιθανότητες να βγει από την κρίση. Και συνεχίζει αναφέροντας στα θετικά ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς και ότι σε μεγάλο βαθμό έχει επανέρθει η ανταγωνιστικότητα, εξαιτίας της εσωτερικής υποτίμησης από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων. Παρόλα αυτά, αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις σε κάποιους τομείς, καθώς και ρυθμίσεις σε θέματα που αφορούν τους προϋπολογισμούς.

Ο κ. Regling έκανε αναφορά και στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό της Ελλάδας, τον οποίο χαρακτήρισε «Î±Î´ÏÎ½Î±Î¼Î¿». Μάλιστα θεωρεί την αδυναμία του κράτους να συγκεντρώνει τους φόρους ως μια από τις αιτίες που οδήγησαν στο τρίτο πρόγραμμα. «ÎŸÎ¹ άλλες χώρες που δέχθηκαν την αρωγή του ESM -η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος- όλες χρειάστηκαν μόνο ένα πρόγραμμα για να σταθούν στα πόδια τους. Ένας από τους λόγους είναι ότι εφάρμοσαν καλύτερα το πρόγραμμα. Υπάρχει πρόοδος με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν περιμένουμε θαύματα, καθώς αυτά τα ζητήματα χρειάζονται τουλάχιστον μια γενιά», αναφέρει.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους της, ο κ. Regling υπενθυμίζει ότι η χώρα το 2012 έλαβε τη μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, καθώς ο ιδιωτικός τομέας διέγραψε χρέος 100 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε, δε, ότι προς το παρόν  η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους της. «ÎŒÏ„αν λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, τότε θα υπάρξει μια ανάλυση για τη βιωσιμότητα του. Αν υπάρξουν ανάγκες, τότε θα δράσουμε», αναφέρει. Παράλληλα, απέκλεισε μείωση του χρέους ακόμα και αν αυτό ζητηθεί από την ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι αν κριθεί απαραίτητο θα υπάρξει νέα βελτίωση στους όρους δανεισμού, όπως για παράδειγμα με επέκταση του χρόνου ωρίμανσης.

Επίσης, ο Klaus Regling αρνήθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με το ΔΝΤ στο εν λόγω ζήτημα, αναφέροντας ότι «Î· διαφορά με το ΔΝΤ είναι ότι το Ταμείο θα ήθελε τώρα μια απόφαση για το χρέος. Όμως το ΔΝΤ δεν ζητά «ÎºÎ¿ÏÏÎµÎ¼Î±» του χρέους».

 

 

http://www.capital.gr/oikonomia/3172665/kl-regling-apokleietai-meiosi-tou-ellinikou-xreous